Gdyby nie Pani Stefa

Stefania Wilczyńska, współpracownica Janusza Korczaka

Data: 23 maja 2016; godz. 17.30

Miejsce: Wolskie Centrum Kultury; ul. Działdowska 6

Prelekcją o bliskiej współpracownicy Janusza Korczaka – pani Stefanii Wilczyńskiej, rozpoczynamy drugą już odsłonę projektu: „Historia Woli słowem zapisana”, wpisującego się w obchody 100. rocznicy przyłączenia Woli do m. st. Warszawy.

„Historia Woli (…)” to przygotowany przez Fundację ARTE program wolskich aktywności, przybliżający wszystkim zainteresowanym najważniejsze punkty historii Dzielnicy. Podczas cyklu sześciu prelekcji, przedstawimy sylwetki najwybitniejszych osobistości, związanych z warszawską Wolą. Opowiemy m.in. o bohaterach Wolskiej Reduty - gen. Józefie Sowińskim, Piotrze Wysockim i in., odtworzymy czasy świetności Zakładów Zbożowych „Karol Michler i Spółka” czy wytwórni platerów braci Hennebergów. a pasjonatów żywej lekcji historii zabierzemy w aktywny świat miejskich gier przestrzennych. Nie zabraknie również atrakcji dla nieco młodszych i tych starszych miłośników Dzielnicy, których zaprosimy do uczestnictwa w dwóch rodzajach warsztatów: „Wola z przyszłości” i „Wolskie pamiętniki”.

Tymczasem, już 23 maja o godz. 17.30, serdecznie zapraszamy wszystkich zainteresowanych wolską historią, do Domu Kultury Działdowska (ul. Działdowska 6) na pierwszy otwarty wykład: „Gdyby nie pani Stefa", opowiadający o nieco już zapomnianej, pozostającej w cieniu wielkiego mistrza – Janusza Korczaka postaci, jaką była Stefania Wilczyńska, pedagog i wieloletnia wychowawczyni  Domu Sierot, działającego w latach 1912 – 1942 przy ul. Krochmalnej (obecnie Jaktorowskiej) w Warszawie.

Projekt „Historia Woli słowem zapisana. Cykl prelekcji o osobistościach i rodzinach wolskich” jest dofinansowany ze środków Dzielnicy Wola m. st. Warszawy.