Obrońcy Wolskiej Reduty

Data: 12 września 2016; godz. 17.30

Miejsce: Wolskie Centrum Kultury; ul. Działdowska 6

Witamy ponownie po wakacyjnej przerwie! Jesienną część wolskich opowieści historycznych rozpoczynamy od prelekcji przybliżającej sylwetki obrońców Reduty nr 56, w tym m.in.: Józefa Sowińskiego – mianowanego dowódcą Fortu w lipcu 1831 r., bohatersko broniącego Woli przed rosyjskim natarciem w trakcie powstania listopadowego; porucznika Zdzisława Pacaka - Kuźmirskiego – dowódcy 8 kompanii 40 Pułku Piechoty „Dzieci Lwowskich”, broniącej dzieło 56 przed Niemcami w kampanii wrześniowej 1939 r. i in.

Na trzeci z cyklu „Historia Woli słowem zapisana” otwarty wykład, prezentujący  sylwetki osobistości, związanych z Dzielnicą Wola m. st. Warszawy, zapraszamy już w poniedziałek 12 września 2016 r. Spotykamy się tak jak do tej pory – w Wolskim Centrum Kultury (ul. Działdowska 6) o godz. 17.30.

Udział w prelekcji jest bezpłatny i otwarty dla wszystkich zainteresowanych, dzięki współfinansowaniu zadania ze środków Dzielnicy Wola m. st. Warszawy.