Wola od stu lat w Warszawie

Data: 14 września 2016; godz. 11.00

Miejsce: ul. Górczewska 15 (przed "Pracownią Cukierniczą")

8 kwietnia 1916 r. wieś Wola wraz z przylegającymi terenami Czystego i Koła zostały włączone w granice Warszawy. Miejsca te, dzięki swojemu industrialnemu i wielokulturowemu charakterowi, wzbogaciły  różnorodność i zasobność stolicy. To tutaj bowiem, pracowały znane na całym świecie fabryki – m.in. – Lilpop, Rau i Loewenstein, Fabryka Maszyn Gerlach i Pulst, a w latach późniejszych Fabryka Wyrobów Precyzyjnych im. gen. Świerczewskiego, Zakłady Maszyn Budowlanych im. L. Waryńskiego i in.

Jak wyglądała Wola w momencie przyłączenia do Warszawy? Jak zmieniało się oblicze Dzielnicy na przestrzeni ostatnich stu lat? Co dziś pozostało z dawnego przemysłowego charakteru Dzielnicy?

Na te i wiele innych pytań odpowiemy już w środę, 14 września, podczas spaceru, połączonego z aktywizującą formą przestrzennej gry miejskiej. Spotykamy się punktualnie o godz. 11:00 przed „Pracownią Cukierniczą” przy ul. Górczewskiej 15 (tą samą, do której Marszałek Piłsudski wysyłał swojego adiunkta po pączki…) Spacer poprowadzi przewodnik PTTK z Sekcji Miłośników Warszawy i Mazowsza.

Udział w spacerze jest bezpłatny i otwarty dla wszystkich zainteresowanych. Projekt: "Historia Woli słowem zapisana – cykl prelekcji o osobistościach i rodzinach wolskich” jest współfinansowany ze środków Dzielnicy Wola m. st. Warszawy.