Dawni wolscy biznesmeni

Dawni wolscy biznesmeni -

bracia Hennebergowie, Michlerowie i in.

Data: 15 września 2016; godz. 17.30

Miejsce: Wolskie Centrum Kultury "Klub Sąsiedzki" przy ul. Młynarskiej 35a (wejście do klubu od strony ul. Żytniej, w głębi podwórka)

Intensywny rozwój gospodarczy i przemysłowy Woli przypada na koniec XIX w, kiedy to otworzono linię kolejową z Warszawy do Wiednia. Rozwój kolejnictwa spowodował, że Wola stała się terenem głównych stacji towarowych lewobrzeżnej Warszawy: stacji towarowej Kolei Warszawsko-Wileńskiej oraz stacji przeładunkowej. Na Woli swoje fabryki miały znane zagraniczne rodziny takie jak Norblinowie, Fragetowie z Francji, Urlichowie z Łużyc Dolnych, Machlejdowie ze Szkocji, Wankowie pochodzący z dzisiejszej Holandii czy Bormanowie z Saksonii.

Interesujące historie z życia dawnych wolskich biznesmenów będą tematem kolejnej prelekcji, przybliżającej sylwetki osób, związanych z terenem dzisiejszej dzielnicy. Na otwarty wykład zapraszamy już w czwartek, 15 września 2016 r. o godz. 17.30. Tym razem spotykamy się w "Klubie Sąsiedzkim" na ul. Młynarskiej 35a (wejście do Klubu od strony ul. Żytniej, w głębi podwórka).

Udział w prelekcji jest bezpłatny i otwarty dla wszystkich zainteresowanych dzięki współfinansowaniu zadania ze środków Dzielnicy Wola m. st. Warszawy.