Wolscy dobroczyńcy

Wolscy dobroczyńcy - Staszic, Wawelbergowie, Rotwand, Szlenkierowie

Data: 22 września 2016; godz. 17.30

Miejsce: Wolskie Centrum Kultury "Klub Sąsiedzki" przy ul. Młynarskiej 35a (wejście do klubu od strony ul. Żytniej, w głębi podwórka)

Przedstawiając historie słynnych osobistości związanych z dzisiejszą dzielnicą, nie sposób pominąć rodzin, których historia zapamiętała nie tylko jako przedsiębiorców, ale także jako wielkich filantropów, zasłużonych zarówno dla samej Woli jak i Warszawy. Do grona dawnych wolskich darczyńców należy z pewnością zaliczyć Hipolita Wawelberga, który z okazji pięćdziesiątej rocznicy założenia banku, przekazał hojną darowiznę w wysokości 300 tys. rubli na rzecz budowy tanich mieszkań dla robotników w rejonie dzisiejszych ulic Wawelberga, Górczewskiej i Działdowskiej (Kolonia Wawelberga) oraz dla ubogiej inteligencji przy ulicy Ludwiki.

Na prelekcję, prezentującą zasługi wolskich dobroczyńców zapraszamy już w czwartek, 22 września. Spotykamy się w "Klubie Sąsiedzkim" (Wolskie Centrum Kultury, ul. Młynarska 35a), o godz. 17.30.

Udział w prelekcji jest bezpłatny i otwarty dla wszystkich zainteresowanych. Projekt: „Historia Woli słowem zapisana – cykl prelekcji o osobistościach i rodzinach wolskich” jest współfinansowany ze środków Dzielnicy Wola m. st. Warszawy.