Stefan Wiechecki – Wiech

Stefan Wiechecki - Wiech

Homer warszawskiej ulicy

Data: 30 września 2016; godz. 17.30

Miejsce: Wolskie Centrum Kultury "Klub Sąsiedzki" przy ul. Młynarskiej 35a (wejście do klubu od strony ul. Żytniej, w głębi podwórka)

Opowieścią o prozaiku, satyryku, publicyście, uważanym za uosobienie warszawskości autorze opowiadań i felietonów, powieści i wspomnień – Stefanie Wiecheckim, kończymy część prelekcyjną projektu, jednocześnie zapraszając młodszych i tych starszych mieszkańców dzielnicy na warsztaty, poświęcone minionemu i przyszłemu wizerunkowi Woli.

„Homer warszawskiej ulicy”, „Wiech” - jak był nazywany - urodził się 10 sierpnia 1896 w Warszawie na Woli. W roku 1916 wstąpił do I Brygady Legionów Polskich pod dowództwem Józefa Piłsudskiego, by już dwa lata później wrócić do cywila. Swą artystyczną karierę rozpoczął od występów na deskach warszawskich teatrów. Był autorem popularnych felietonów pisanych gwarą warszawską, przedstawiających w satyrycznym świetle mieszkańców Warszawy, a po II wojnie światowej i zagładzie miasta - mieszkańców warszawskich dzielnic: Targówka i Szmulowizny.

Na tę i inne historie z życia Stefana Wiecheckiego zapraszamy już 30 września br. do Klubu Sąsiedzkiego (Wolskie Centrum Kultury, ul. Młynarska 35a). Rozpoczynamy punktualnie o godz. 17.30.

Udział w prelekcji jest bezpłatny i otwarty dla wszystkich zainteresowanych. Projekt: Historia Woli słowem zapisana – cykl prelekcji o osobistościach i rodzinach wolskich” jest współfinansowany ze środków Dzielnicy Wola m. st. Warszawy.